Napi tv film ajánló


Prérifarkas blues

Varsity Blues, amerikai vígjáték, 104 perc, 1999
COOL TV, 12:30

Távol álljon tőlünk a háziasszonyos „nem tudom, mi a jó abban, mikor egy tucat idióta rugdal egy darab bőrt” mentalitás, de tény, hogy egy sportfilmből nehéz (nem lehetetlen, csak éppen nehéz) igazán emlékezetes produkciót kihozni.
#


Túl közeli rokon

Stuck on You, Amerikai vígjáték, 2002
Film Cafe, 12:55

Walt és Bob nagyon közel állnak egymáshoz. Bár ha akarnának, se tehetnének másként, mivel össze vannak nőve. A lehető legtöbbet igyekeznek kihozni hátrányosnak tűnő helyzetükből.
#


Tőzsdecápák – A pénz nem alszik

Wall Street: Money Never Sleeps, amerikai filmdráma, 127 perc, 2010
HBO 2, 14:00

Gordon Gekkót nem törte meg a börtönben töltött idő, még egzotikus zuhanyzói élményekkel sem gazdagodhatott. A sitten töltött évek alatt azonban nagyot fordult a világ: David Hasselhoffot ma már legfeljebb elsőéves gazdaasszonyképzős lánykák kérik ajándékba a fogtündértől...
#


Az olasz meló

The Italian Job, amerikai-francia-angol akciókrimi, 2003, 95 perc
Mozi+, 14:10

Talán sohasem eszem biltongot - sőt valószínűleg sohasem hallottam volna róla - ha nem csípek el egy riportot Charlize Theron-nal, aki a riporterrel együtt vidáman majszolgatta ezt a Dél-Afrikában népszerű - esetenként elefánthúsból készített - fűszeres, szárított húsfélét.
#


Az utolsó gyémántrablás

After the Sunset, amerikai akció-vígjáték, 97 perc, 2004
COOL TV, 14:35

Vannak filmek, melyeket vélhetőleg maguk az alkotók sem gyártottak le másért, mint hogy távolsági buszok személyzete ezekkel ringassa álomba az izgága utazóközönséget. Az Utolsó gyémántrablás ezen művek prototípusa is lehetne.
#


Harry Potter és a Tűz Serlege

Harry Potter and the Goblet of Fire, amerikai kalandfilm, 2005, 150 perc
VIASAT3, 15:15

A HP-sorozat (eddig) legtöbb pénzt hozó (892 millió dollár), bolgár kviddics csapatot és magyar sárkányt felvonultató (Kelet-Európa rulez) negyedik részében Hewlett Packard visszatér sajtnevű iskolájába, ahol nemcsak a rendkívül nehéz és veszélyes Trimágus Tusán kell helytállnia, de meg kell küzdenie ősi ellenségével, Lord Voldemorttal is.
#


Terminátor 2. - Az ítélet napja

Terminator 2: Judgment Day, francia-amerikai akciófilm, 1991, 131 perc
SuperTV2, 15:50

Kalifornia kormányzója 15 millió dollárt zsebelt be a T2-ért, pedig mindössze 700 szót kellett megtanulnia a szerep kedvéért. Ebből az is kiderül, hogy a "Hasta la vista, baby!" 85 716 dollárba (kb. 17 millió forint) került. Egyébként a fenti híres mondat a spanyol nyelvű közönséghez "Sayonara, baby!" változatban jutott el, ami persze csak 42 858 dollárt ér.
#A Da Vinci-kód

The Da Vinci Code, Amerikai misztikus thriller
AXN, 16:05

Mi kell a bombabiztos sikerhez? Mondjuk egy olyan irodalmi alapanyag, ami már kiindulópontként is úgy negyvenmillió olvasót és/vagy nézőt ígér világszerte. Aztán kellhet egy olyan rutinos rendező, mint Ron Howard, aki mindig sikerfilmet rendez, és még az Oscarhoz is közel járt...
#


Frida

Frida, Amerikai életrajzi film, 118 perc, 2002
Cinemax, 06:00

"Az 1954-ben elhunyt Frida Kahlo nyomorék, bajuszos, biszexuális, morfinista kommunista volt, aki vetéléseket, menstruációt, nyomorék testrészeket ábrázoló festményeket festett..." (Száraz Edit)
#


Tigris a hóban

La Tigre e la neve, olasz vígjáték, 114 perc, 2005
Film Mánia, 16:10

Roberto Benigni a filmművészet egyik legbámulatraméltóbb ripacsa. Általában félóra is eltelik, mire a nézőnek kedve támadna kloroformos rongyot gyömöszölni a képébe, és varánuszokkal teli verembe lökni őt. Pedig ő az első perctől fogva teljes gőzzel provokálja a közönséget.
#


Rendőrakadémia 5.: Irány Miami Beach

Police Academy 5: Assignment: Miami Beach, amerikai vígjáték, 90 perc, 1988
Film+, 16:30

Nyugalom, még két rész, és vége. Ráadásul ezúttal két forradalmi újításnak is szemtanúi lehetünk: Mahoney-t kiírták a sorozatból, és – ha emlékezetem nem csal – Proctor ezúttal nem perdül táncra a Kék Osztriga bár törzsközönségével.
#


Tenenbaum, a háziátok

The Royal Tenenbaums, amerikai vígjáték, 2001, 110 perc
Cinemax 2, 06:00

Szinte látom magam előtt, ahogy a Tenenbaum stáblistáját nézve többen lemondóan legyintenek: már megint egy benstilleres, owenwilsonos vígjátéknak csúfolt valami. A legyintgetőknek kivételesen nincs igaza.
#


Pofa be!

Tais-toi!, francia akció-vígjáték, 85 perc, 2003
Mozi+, 16:40

A retaldált idióta és a minden lépését előre eltervező profi párosa olyan sablon, amelyből a 21. század küszöbén már szinte lehetetlen volt bárminemű újdonságot kisajtolni. Nos, a Pofa be! alkotóinak sem sikerült maradéktalanul. Ellenben!
#


A kalandor

The Quest, Amerikai akció-kalandfilm, 91 perc, 1996
aMC, 16:50

Ebben az időben Jean-Claude már jól látta, hogy pusztán maga már nem visz el a hátán egy filmet, ezért olcsó húzónévhez folyamodott a kiöregedett szuperkém személyében.
#


Mansfield Park

Angol filmdráma, 105 perc, 1999
Paramount Channel, 17:25

Igazi, hamisítatlan arisztokrata sznobizmus, csöppnyi sikamlós dekadencia, 19. századi vadromantika, és szolid homoerotikus vonulat jellemzi Rozema mérsékelten merész regényadaptációját, ami azonban pont elég volt a keményvonalas Jane Austen Fanclub tagjainak, hogy rögtön eretneknek bélyegezzék meg a rendezőnőt.
#A múmia visszatér

The Mummy Returns, amerikai kalandfilm, 130 perc, 2001
VIASAT3, 18:20

Bármily megtévesztő is a cím, szó sincs róla, hogy az Operettszínház valamely nyugdíjazott primadonnája újra a közönség elé lépne. Ellenben az előzőekben megismert Imhotep fáraó újfent képtelen relaxálni dizájnos szarkofágjában.
#


Mission: Impossible

Amerikai akciófilm, 1996
Mozi+, 18:30

Mire képes egy jó filmzene! Bár a Mission: Impossible zenéjét még 1966-ban írták az eredeti tévésorozathoz, tulajdonképpen önmagában eladta a Brian De Palma rendezésében és Tom Cruise főszereplésével készült filmet. Olyannyira, hogy az MI volt az első alkotás, amely Amerikában átlépte a mágikus 3000-es határt, vagyis több mint 3000 moziban vetítették egyszerre!
#


Hazugságok hálója

Body of Lies, amerikai akcióthriller, 128 perc, 2008
aMC, 18:40

Roger Ferris céltudatos és bátor CIA-ügynök, aki – ha az akció úgy kívánná – nyers hallal tömné ki úszónadrágját, és belevetné magát egy delfinárium medencéjébe. Felettese, Ed Hoffman már nem ennyire áldozatkész.
#


Daylight - Alagút a halálba

Daylight, Amerikai katasztrófafilm, 110 perc, 1996
Sony Movie Channel, 18:45

Hatalmas erejű robbanás rázza meg Manhattan egyik negyedét, de szerencsére Sylvester mindig ott van, ahol nagy a baj. A baleset következtében a Manhattant New Yersey-vel összekötő alagút mindkét vége beszakad.
#


Már megint bérgyilkos a szomszédom

The Whole Ten Yards, amerikai akció-vígjáték, 85 perc, 2004
RTL+, 19:00

Ezzel az ajánlóval azon kedves olvasóknak szeretnék kedveskedni, akik anélkül szórakoztak jól az előző epizódon, hogy parkettát lakkoztak volna a közelben, vagy előzőleg a Ladánybene 27 turnébuszában tartózkodtak volna.
#


A közellenség

A közellenség, amerikai thriller, 132 perc, 1998
HBO 2, 19:30

Politikai thrillerben jogi képviselőnek lenni legalább annyira nem életbiztosítás, mint egy tinihorror betépett tinédzsereként sör után kutatni a sötét pincében. Mindkét létforma ugyanis a kistérségi borozókhoz hasonlítható veszélyfaktorral bír: ismeretlen okokból ismeretlen emberek ellenszenvét vívhatjuk ki általuk.
#


A sötét lovag – A felemelkedés

The Dark Knight Rises, amerikai-angol akciófilm, 164 perc, 2012
Film+, 20:30

Nyolc év telt el azóta, hogy Bruce Wayne utoljára belebújt a Hasbro által biztosított Batman-kosztümbe. Ez pedig meglehetősen jó döntés volt részéről, tudniillik, mióta a jó szuperhős magára vállalta a jóvágású államügyész, Harvey Dent bűneit…
#


10 dolog, amit utálok benned

10 Things I Hate About You, Amerikai tinivígjáték, 1999
COOL TV, 21:00

Nem kell minden tinivígjátéknak teljesen bugyutának lennie, íme itt erre az élő példa.
#Gyilkosság a Fehér Házban

Murder at 1600, amerikai akcióthriller, 107 perc, 1997
Prime, 21:00

Tudományos kutatások több ízben kimutatták, hogy azon amerikai polgárok sokkal jobban alszanak, akiknek nincs tudomásuk kormánykörökben véghezvitt gyilkosságsorozatról. Főként, ha szemtanúként csöppentek bele az ügybe.
#


Üzenet a palackban

Message in a Bottle, amerikai romantikus film, 131 perc, 1999
M2, 21:10

A célközönség bizonyára izzó hajsütő vasat nyomna a szemembe ezért, de az amerikai irodalom Edvin Martonjaként tekintek Nicolas Sparksra. Azért a tartalmasnak látszó tömény giccs a megfilmesített formában jóval kevésbé szembetűnő.
#


A szállító

The Transporter, Amerikai-francia akciófilm, 2002
SuperTV2, 21:30

Luc Besson fura figura a francia filmgyártásban: a 80-as években hirtelen berobbant rendező-forgatókönyvíró-producer A nagy kékség, a Nikita, vagy a Leon, a profi című alkotásaival kétségtelenül sokat tett a francia közönségfilmek világ körüli elterjedéséért, a 90-es évek vége felé mégis inkább irányt váltott.
#


Sleepers – Pokoli lecke

Sleepers, amerikai filmdráma, 147 perc, 1996
TV4, 22:15

Kevin Bacon a filmvásznon általában azon ellenszenves emberek bőrében tűnik fel, akiket nem átallnánk agyoncsapni egy Moszkvics rozsdás féltengelyével. Ebben az esetben vélhetően saját anyja sem cselekedne másként.
#


A tintahal és a bálna

The Squid and the Whale, amerikai filmdráma, 81 perc, 2005
M3, 22:25

Bár a cím egyáltalán nem ezt sejteti, de egy nagyon érzékenyre hangolt, ugyanakkor megejtően életszagú filmdrámával találjuk szemben magunkat A tintahal és a bálna esetében. Ízléses és érdekfeszítő stílusban értekezik a széthullott családok szenvedő darabkáiról, miközben diszkrét értékítéletet mond úgy általában a követendő amerikai családmodellről.
#


Tomboló ököl

Jing wu men - Fist of Fury, Hongkongi akciófilm, 90 perc, 1972
aMC, 23:00

A Gengszterek klubja valóban jó film, remek színészekkel (R. Gere, háát, hmm), éppen ezért remélem, hogy valami okos csak ír majd róla valamit, nekem Bruce Lee mellett a helyem!
#


A texasi láncfűrészes mészárlás: A kezdet

The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning, amerikai horror, 91 perc, 2006
VIASAT6, 23:00

Mint minden tisztességes sorozatgyilkos, természetesen Bőrpofa hányattatott sorsú gyermek volt. Ő azonban - pályatársaival ellentétben – sosem preparált ki megkínzott házikedvenceket a Dörmögő Dömötör lapjaival.
#


Világok harca

Amerikai akció-sci-fi, 2005
Cinemax, 23:10

A film H. G. Wells 1898-ban írt híres fantasztikus regényének nagyszabású adaptációja – hiszen mégiscsak Steven Spielberg rendezte –, amelyben az emberiség igencsak vesztésre áll az agresszív földönkívüliekkel.
#A megmentő

Out of Reach, amerikai akciófilm, 88 perc, 2004
Film Mánia, 23:10

Steven Buddha szobros testalkata nem az egyetlen bizonyíték rá, hogy az idő vasfogát ő sem képes kiütni. A rendszeres szemöldökráncolás miatt homloka barázdáival immár lazán fel tudná göngyölni a Golden Gate hidat.
#


Mint a kámfor

Out of Sight, amerikai krimi, 122 perc, 1998
Mozi+, 23:20

Könnyen lehet, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki agyalapi szamárköhögésben tör ki, valahányszor egy hiperlazának szánt betörős/rablós mozival szembesül. Tetszenek tudni, Ocean’s Eleven, Olasz meló, Banki meló és társai…
#


Amerikai pite 5. - Pucér maraton

American Pie Presents: The Naked 17.

Eddig és ne tovább! A sorozat eddigi részeinek sem volt túl sok köze a humor intézményéhez, de ez az epizód már Sas Tamásnak is becsületére válna. És természetesen legkevésbé sem a bennem lakozó vallásos nagymama mondatja ezt velem.
#


Dühöngő bika

Raging Bull, Amerikai dráma, 1980
Cinemax, 01:30

Martin Scorsese 1980-ban, fekete-fehérben forgatott életrajzi alkotása sokak szerint az évtized filmje volt.
#


A kétszáz éves ember

Bicentennial Man, Amerikai film, 126 perc, 1999
SuperTV2, 01:35

Néhány nappal ezelőtt fura álmom volt. Három gyermekemmel játszottam. Persze ebben még nem lenne semmi furcsa, de tudtam, hogy nem igazi emberek, hanem csak tökéletes másolatai gyermekeimnek. Hogy az egész még szürreálisabb legyen, megjelentek az igazi csemetéim is, és elkezdtek játszani saját magukkal. Ezért az álmomért A kétszáz éves ember alkotóit teszem felelőssé.
#


Kedvencek temetője 2.

Kedvencek temetője 2., amerikai horror, 100 perc, 1992
Paramount Channel, 02:05

„Higgye el, Mr. Creed, néha jobb a halál.” – ecseteli Jud Crandall a Kedvencek temetője című alapműben. Ezen sorok írója a karikás szemű vén fószer mondandóját az alábbi mondatrésszel toldaná meg: „…mint egy hasonszőrű folytatás”.
#


Zéró gyanúsított

Suspect Zero, Amerikai thriller, 2004
Film Cafe, 02:50

E. Elias Merhige előző, 2000-es, A vámpír árnyéka című filmje már szerepelt a Titanic Filmfesztiválon - aki látta, kaphatott némi ízelítőt abból, milyen sötét és groteszk a rendező világképe.
#


Gyönyörű mocsokságok

Dirty Pretty Things, angol filmdráma, 94 perc, 2002
HBO 3, 03:30

A ma Londonja - és általában Nyugat-Európája teljesen másképp működik, mint azelőtt, hiszen a világ minden részéről érkeznek ide a jobb jövőt keresve, és van, aki könnyen meg is találja azt, de sokan kénytelenek a társadalom peremén élni - mint hősünk, a nigériai származású fiatalember, aki nappal taxizik, éjjel pedig egy szálloda portása, bár eredeti foglalkozására nézve orvos.
#Peacemaker

Peacemaker, Amerikai akciófilm, 119 perc, 1997
Paramount Channel, 03:40

Igaziból ez egy szójáték. Pacemaker az a szívritmusszabályzó. Olyan van a Berényi Klaudiának is, jó mi? Ez meg békecsináló, hahaha! A film már kevésbé ennyire mókás, de én nagyon bírom a Clooney fiút, ami bocsánatossá teszi a dramaturgiát.
#