Napi tv film ajánló


A lány és a farkas

Red Riding Hood, amerikai-kanadai thriller, 90 perc, 2011
HBO, 08:00

Úgy kellett már nekünk egy Piroska és a farkas-adaptáció, mint bakiparádé a Passió végére. És ezen a helyzeten még az sem enyhít igazán, hogy az alkotók az eredeti sztoriból – talán a Peta és a Greenpeace bosszújától tartva – szinte csak a karaktereket tartotta meg.
#


Én, Pán Péter

Finding Neverland, angol-amerikai filmdráma, 111 perc, 2004
HBO 2, 08:20

Néhol mókázós, néhol szívszorító, de velejéig igazi mese egy bolondos íróról, gyerekekről, a csodák létezéséről és a bennük való hit hatalmáról. Az univerzális Pán Péter toposz születésének kerettörténete vászonra fektetve, de szerencsére ennél jóval messzebbre röpít.
#


S.W.A.T. - Különleges kommandó

S.W.A.T., Amerikai akció-thriller, 112 perc, 2003
Mozi+, 08:25

Megmondom őszintén, én csak a játékot ismerem, ahol rendőr-kommandós vagyok, és feladataim szerint a bűnözőket kell rács mögé juttatnom kiváló csapatommal. Sajnos nem sokat játszottam vele, mert a bilincselés helyett előszeretettel lövöm le a kegyetlen rossz fiúkat, és azt nem illik.
#


Az ártatlanság eladó

Selling Innocence, amerikai-kanadai filmdráma, 88 perc, 2004
Film4, 08:35

A pedofil fotós karakterét már a Szomszédok alkotói sem átallották megjeleníteni. Ezúttal azonban nincsen itt Vágási Feri, hogy spirálisan tekerje össze a torz lelkű gazember nyelőcsövét. Pedig ez is szerény költségvetésű produkció.
#


A repülő tőrök klánja

Shi mian mai fu, Hongkongi-kínai film, 2004
aMC, 09:40

A Repülő tőrök klánja valójában egyszerre egzotikus mese, krimi, politikai thriller, nagyszabású kosztümös történelmi kalandfilm és harcművészeti eposz, meg legfőképp szerelmes történet.
#


Moulin Rouge

Moulin Rouge!, Amerikai-ausztrál romantikus film, 127 perc, 2001
Paramount Channel, 09:45

A századforduló Párizsa kel életre Luhrmann sokszorosan díjnyertes filmjében, mikor sorra nyílnak a zenés kávéházak, és virágzik a kabaré műfaja, mikor a Montmartre-t egyre inkább elözönlik a mindenfelől érkező bohém művészek és művészlelkek, a hozzájuk verődő modellek, prostituáltak és alvilági figurák, köztük a korszak egyik emblematikus alakjával, Henri Toulouse-Lautrec-kel.
#


Beverly Hills-i zsaru

Beverly Hills Cop, Amerikai akció-vígjáték, 101 perc, 1984
Mozi+, 11:00

Sokkal korábban azt írtam, hogy „az első rész, talán az hordozott valami egyedit, itt K.-Európában, hiszen a szocializmus nevelő csecsén edződött fiatalságnak újdonság lehetett csúnya szavakat hallani a celluloidról, pláne, ha videón jutott hozzá, hangalámondással, ” és most újragondolva a filmet sem térhetek el e kijelentésemtől.
#Sárkányszív

Dragonheart, amerikai akciófilm, 103 perc, 1996
Sony Movie Channel, 12:20

Nem tehetek róla, de Bruce Lee óta Süsü volt az egyetlen sárkány, aki iránt a mai napig képes vagyok szimpátiát érezni. Ennek legfőbb oka, hogy kizárólag fantasy filmekben hajlandóak feltűnni, és pl. a politikai thrillereket rendre hanyagolják.
#


Robbanásveszély

Robbanásveszély, amerikai akciófilm, 96 perc, 1998
Film+, 12:25

Ezennel szeretnék hangot adni abbéli felháborodásomnak, hogy egyes abcúg poéngyárosok Chuck Norris-szal és Steven Seagallal ellentétben rendre megfeledkeznek Dolph Lundgrenről, mint filmes témájú viccelődéseik potenciális céltáblájáról.
#


Avatar

Avatar, amerikai sci-fi, 166 perc, 2009
HBO 2, 13:15

A közhiedelemmel ellentétben nem aprajafalva az egyetlen hely, ahol a lakosság hupikékben pompázik. Ilyen például a Pandora nevezetű bolygó is, ahol az állampolgárokat némileg komolyabb veszély fenyegeti, mint egy kopasz fazon lepkehálóval.
#


Úszó erőd

Úszó erőd, francia-amerikai akciófilm, 103 perc, 1992
Mozi+, 13:25

Míg Stohl Buci a magyar Kamarás Iván, Steven Seagal az amerikai Chuck Norris címet tudhatja teljes joggal magáénak. Ez utóbbi hősök közt rögtön két alapvető párhuzam kerülhet említésre: munkásságuk során csupa-csupa kvázi-halott ellenféllel kerülnek szembe, valamint örömüknek, bánatuknak, meglepődésüknek és közönyüknek egyaránt morcos szemöldökráncolással adnak hangot.
#


Zűr az űrben

Space Jam, Amerikai vígjáték, 76 perc, 1996
aMC, 13:55

Na, ezt teljesen elolvastam, és bár eddig azt gondoltam, már láttam valamiféle hasonló elnevezésű mozit, teljesen elbizonytalanodtam. Elsőként egy csomóan, vagy ketten önmagukat játsszák a filmben, ami több mint érdekes, csak nem emlékszem rá.
#


Különvélemény

Minority Report, Amerikai sci-fi, 2002
Cinemax 2, 14:30

Tagadhatatlan, hogy ma Steven Spielberg Hollywood, és talán az egész filmszakma legnagyobb mesemondója.
#


6:3, avagy játszd újra Tutti

Magyar vígjáték, 89 perc, 1998
aMC, 15:35

1953. november 25., az a bizonyos londoni 6:3-as, és a régi szép idők, amikor a „meccsnézés” még többnyire valami közösségi helyen történő kollektív rádióhallgatást jelentett, és nem a plazmatévébe való rezignált bambulást.
#


John Q – Végszükség

John Q, amerikai thriller, 116 perc, 2002
Film+, 16:40

A korházas-túszejtős filmekről önkéntelenül is a Michael Keaton-féle Gyilkos donor ugrik be, már csak azért is, mert a kereskedelmi tévék félóránként műsorra tűzik. A helyzet ezúttal is majdnem ugyanaz, csak éppen a jófiú kezd el követelőzni.
#A profi

Le Professionnel, Francia akciófilm, 104 perc, 1981
Film Cafe, 16:50

Konkrétan azt sohasem állítottam, hogy a franciáknak csak egy jó filmjük van, mert én vagy hármat is ismerek, de azok közül ez a legjobb. Vagy a második legjobb, ezt éppen az aktuális hangulatom dönti el.
#


A szajré

The Score, Amerikai-német krimi, 124 perc, 2000
Cinemax, 17:55

Frnak Oz színészként jó nevű produkciókban szerepelt, rendezései inkább a másod, harmad vonalba sorolhatók. Eme alkotása azért érdekes, mert három nagy színészt hozott össze a csapatba, hogy egy közhelyet idézzek, „színészpápát, színészkirályt, színészherceget”, szebben magam sem mondtam volna soha! (mondjuk eszembe sem jutott volna „ilyen”!)
#


Egy veszedelmes elme vallomásai

Confessions of a Dangerous Mind, Amerikai-kanadai-német krimi-vígjáték, 109 perc, 2002
Cinemax 2, 18:35

Jesszusom, milyen névsor! És az vili, hogy Brad Bradet játszik, Matt meg Mattet? És, hogy Hauer meg Keelert?
#


Nyerő páros

Double Team, Amerikai akciófilm, 86 perc, 1997
Sony Movie Channel, 19:05

Hohohóó! Minden hétre egy Van-Damme, mint a rossz mesében! Viszont cserébe mondhatom: Sztárparádé! Mintha csak Rózsa Gyuri legújabb (?) műsora lenne! Azt hittem, már írtam erről, megkönnyítve a mai dolgomat, de valahogyan mégis kimaradhatott, vagy gyorsan kitöröltem, mindenesetre nem találtam.
#


Buliszerviz

Van Wilder: Party Liaison, amerikai-német vígjáték, 92 perc, 2002
aMC, 19:10

Ryan Reynoldsot nem szeretjük, az amerikai tinivígjáték intézményét még kevésbé. Márpedig a kettő együtt olyan hatást eredményezhet, mint egy jó pohár indiai csapvíz egy vödör frissen permetezett cseresznyére.
#


Hé haver, hol a kocsim?

Dude, Where's My Car?, amerikai vígjáték, 2000, 79 perc
Paramount Channel, 19:20

Evan Treborn a Pillangó-hatásból és az Amerikai pités Stifler rettenet mód betépnek, és másnap reggel nem emlékeznek semmire. Pedig az éjszaka folyamán különös kalandokba keveredtek, és nem mellékesen egy nagyobb összeghez is hozzájutottak. Az utóbbi évek legidiótább vígjátéka nem csak a tiniknek okoz kellemes perceket.
#


Az angol beteg

Angol-amerikai film, 1996
HBO, 20:00

Furcsa kis film ez, ahol a beteg nem is beteg, hanem égési sérült, és persze nem angol, hanem magyar, gróf Almásy László.
#


Szellemirtók

Ghostbusters, Amerikai vígjáték, 94 perc, 1984
aMC, 21:00

A nagyon képzett értékítéletemről annyit, hogy ezt a filmet, - bár gyermekkorom egyik sokat emlegetett sztármozija volt - azóta sem voltam hajlandó megnézni. Ki néz ekkora hülyeséget? - kérdeztem magamtól már 12 évesen, de azóta sem találtam meg rá a választ, igaz, nem is kerestem Indiána Dzsoni módjára.
#Mindhalálig

Maximum Risk - Bloodstone, Amerikai akciófilm, 91 perc, 1996
Sony Movie Channel, 21:00

Lehet, hogy egyszerűbb lenne valamiféle szakmai oldalra felmenni, és megszámolni ennek a szerencsétlen szürkeállomány-gyilkosnak a filmjeit, de én inkább az empirikus utat választom, és mindig meglepődöm, mennyi átkozott celluloidra futotta neki, amit még nem láttam, vagy amikről nem írtam.
#


Ments meg, Uram!

Dead Man Walking, angol-amerikai filmdráma, 122 perc, 1995
Film Mánia, 21:00

Fölöttébb zavarba ejtő filmről van szó; nemcsak a halálbüntetés kérdése körül ólálkodik kritikus szemekkel, hanem az emberi kapcsolatok teljesen új és szokatlan dimenzióiba is alámerül. Gyönyörű, érzékeny és szívszaggató dráma.
#


Amerikai pite 4. – A zenetáborban

American Pie Presents Band Camp, amerikai vígjáték, 87 perc, 2005
VIASAT3, 21:00

A Rendőrakadémia esetében csak a nyolcvanas évek kedvesen bugyuta bájának köszönhetően toleráltuk a vállalhatatlanabbnál vállalhatatlanabb folytatásokat, ám az Amerikai pite már első epizódjával is indokolatlanná tette további részek legyártását.
#


Bizonyítás

Proof, amerikai filmdráma, 100 perc, 2005
Paramount Channel, 21:00

Sir Hopkins már Lecter doktor szerepében is kiválóan hozta a zseniális őrült karakterét. A választékos nyelvezetű, szájkosárral sétáltatott gasztronómus most visszatér – igaz, pacifista, ám épp oly szerethető kiadásban.
#


A szállító 3.

Transporter 3, francia akciófilm, 100 perc, 2008
Mozi+, 21:00

Az orosz környezetvédelmi minisztert ismeretlenek megfenyegetik: amennyiben továbbra is ágál a hulladékkezelő vállalat telephelye ellen, készek a Bajkál-tóba dobni egy 74-es gyártású UAZ akkumulátorát.
#


A cég

The Firm, Amerikai thriller, 138 perc, 1993
Cinemax, 21:45

Mitch McDeere (Tom Cruise) kiváló eredménnyel végez a Harward jogi karán, de mégsem a Wall Streeten helyezkedik el, hanem egy kis memphisi cégnél, ahol mégis ingerlően jók a viszonyok. A Bendini Lambert and Locke ügyvédi iroda adóügyekre és gazdag ügyfelekre specializálódott, és más cégekkel ellentétben itt nincs fluktuáció, hosszú évek óta senki sem hagyta el a céget.
#


A Keresztapa 3.

The Godfather III. amerikai gengszterfilm, 1990, 162 perc
Cinemax 2, 22:25

A trilógia befejező részét óriási várakozás előzte meg az előző két rész, de főleg a második sikere miatt.
#


Démonok között

The Conjuring, amerikai horror, 112 perc, 2013
HBO 3, 22:50

Az amerikai mintacsalád beköltözik egy gyanúsan olcsón vásárolt hodályba. Hasonló helyzetben máris nyilvánvaló, hogy új lakhelyük szörnyű titkokat rejteget: vagy egy elátkozott menyéttemetőre épült, vagy valaki költséghatékonysági okokból lemészárolta az egész családját...
#Screamers - Az elhagyott bolygó

Screamers, Amerikai akció sci-fi, 100 perc, 1995
aMC, 23:00

Peter Weller kettőnek köszönheti (el)ismertségét, de ez a film egyik sem az. Elég sok filmsorozatot rendezett, de erről sem hiszem, hogy valaha is felismernék.
#


Egy csodálatos elme

A Beautiful Mind, Amerikai filmdráma, 2001
Paramount Channel, 23:00

Furcsa film ez, hiszen „alanya”, a Nobel-díjas John Forbes Nash Jr. még ma is él, mégis film lett az életéből.
#


Taxisofőr

Taxi Driver, amerikai filmdráma, 110 perc, 1976
Cinemax, 00:15

A taxisokkal kapcsolatos sztereotípiák jobbára alaptalanok, leszámítva talán, hogy még otthoni karácsonyfájuk is Wunderbaum szagot áraszt. Ettől függetlenül a sofőrök között olykor áthatolhatatlan jellembeli szakadékok tátongnak.
#


Torrente 3. - A védelmező

Torrente 3. - A védelmező, spanyol vígjáték, 91 perc 2005
aMC, 01:10

Számításaim szerint ezres nagyságrendűre tehető azon nőnemű tévénézők száma, akik a Jose Luis Torrente felügyelő által képviselt férfiúi romantika hatására igen közeli kapcsolatba kerültek Szapphó életútjával.
#


Capote

kanadai-amerikai életrajzi filmdráma, 114 perc, 2005
Cinemax 2, 01:15

Az életrajzi mozik népszerűsége többnyire annak köszönhető, hogy az átlagnéző egészen extatikus elragadtatottsági állapotot képes produkálni, ha mások magánéletében turkálhat. Ez a pszichés perverzió képes egészen odáig fajulni, hogy szinte már elvárás, hogy a vászonra vitt delikvens minimum homokos vagy elmebeteg legyen…
#


28 nap

28 Days, Amerikai romantikus vígjáték, 2000
SuperTV2, 01:15

Sandra Bullock néha meglepően komoly vígjátéka nem keverendő össze a 28 nappal később című angol zombimesével - bár hőseinek is megvannak a maguk kordinációs zavarai, és ők is sűrűn pislognak az erős napfénytől, hiszen mind szenvedélyfüggők egy klinikán.
#


A dolog

The Thing, amerikai-kanadai horror, 102 perc, 2011
aMC, 02:50

A Carpenter-féle The Thing egyike volt azon horror-alapműveknek, melyet egy tökgyalu érzelmi töltetével rendelkező narrátor szövegével volt szerencsénk hallani 80-as évekbeli zúgvideózásaink alkalmával. Naná, hogy a hollywoodi hulladék-újrahasznosítás áldozata lett!
#


Farkasok birodalma

L' Empire des loups, francia akciófilm, 128 perc, 2005
Mozi+, 03:00

Kevés dolog bosszant annyira egy thriller esetében, mint amikor nézőként jegyzetelni kényszerülök a szereplők nevét, illetve tíz generációra visszamenő családfáját. Enélkül ugyanis képtelenség követni a cselekmény fonalát.
#